Välbesökt Vasaloppsträff
- 20 jan 2013
Drygt 30 Vasaloppsåkare deltog i föreläsning inför Vasaloppet. Det var ämnen som träning, kost och vallning som lockat publiken till SMOLgården.
Kvällen inleddes med information om Strängnäs-Malmby OL's service under Vasaloppsveckan:
Strängnäs-Malmby OL har under Vasloppsveckan tillgång till boende i Mora (Färnäs bygdegård) där klubben haft sitt boende de senaste åren.
Vill ni bo tillsammans med oss går det bra, madrasser finns samt tillgång till kök, dusch o bastu. Allt till självkostnadspris.
Vi kommer att finns på plats under hela Vasaloppsveckan och hjälper er med löpande information.
Till Vasaloppet kommer vi att samordna bussresa, åker fredagen efter lunch och lämnar Mora då siste åkaren kommer i Mål.
Ta gärna kontakt med skidsektionens ordförande, Jan-Henric Mattsson, 070 109 42 23, mattsved@bahnhof.se eller Dag Sundin, 070 74 69 490, dag@svedang.se.
Peter Glas från Sportsupport föreläste den första timmen med tips och råd för en effektiv träning. Skillnaden mellan lågintensiv, medelintensiv och högintensiv träning förklarades noggrant. Lågintensiv träning (under 2 mmol laktat i blodet) ger lokal kapacitet medan högintensiv träning (över 4 mmol laktat i blodet) ger central kapacitet. Vasaloppsåkare behöver generellt fokusera på lågintensiv träning för att bilda flera mitokondrier och få kapillärerna att förgrenas.
Vidare förklarade Peter vikten av att fylla på med energi och vätska. Vid lågintensiv träning, när man ska lära kroppen att använda fett som energikälla ska man inte fylla på med kolhydrater (t.ex. sportdryck). Vid tävling däremot är det bra att fylla på så ofta som möjligt. När man känner sig törstig är det för sent att dricka. 0,033 liter/kg kroppsvikt är en generell formeln för det dagliga behovet av vätska när man inte tränar.
Inför ett Vasalopp rekommenderas det att göra den stora kolhydratpåfyllningen 3-5 timmar innan start och sedan att fylla på lite ungefär 1 timme innan.
Kjell Thurfjell från Intersport tog vid den andra timmen och visade hur man bäst vallar skidor. Det är viktigt att porerna i skidornas belag blir mättade. Välj rätt glid efter temperatur. Innan fästvallan läggs på behövs det ett grundvax, så att fästvallan sitter kvar. Att stenslipa skidorna kan vara bra för att få bort repor och att få fram ett fräscht belag, sköter man om skidorna (håller dem rena och mättar med glidvalla) är inte skidorna i lika stort behov av stenslipning.
Tack för gott fika och tack till arrangörerna och föreläsarna.
Nu håller vi tummarna för bra snö hela vägen fram till Vasaloppsveckan!
Information om Vasaloppsveckan: Klicka här