Rikslägret 2023
- 8 jul 2023
I två minibussar gav vi oss av mot Idre fjäll för knappt en veckas Riksläger i orientering för ungdomar 13-16 år. Vi tre ledare (Daniel, Jesper och Pia) hade sällskap av fem 14-åriga killar (Ossian, Jonathan, Ivar, knut och Jeremiah) och en 16-tjej (Hanna). Som en bonus hakade även Kajsa och Lovisa på som skulle delta i juniorlägret för de något äldre ungdomarna. Daniel höll sig pigg som chaufför tack vare den kvinnliga baksäteskören.
På Dalahästen blev det traditionellt stopp för inköp av orienteringsskor och strumpor. Risken var stor att alla likadana bagheerastrumpor skulle blandas i en stor strumpsoppa i H14-rummet i slutet av veckan.
När ungdomarna fick välja blev det inte oxkind på Falu Koppargruva som förra året, utan Max Hamburgare i Falun.
Glass fick vi leta efter i de djupa, heta Dalaskogarna. I Älvdalen fick vi äntligen tag på glass för att svalka oss.
Sagostund med Max Hamburgarlitteratur.
Vi kom fram till Idre lagom till middagen. Frukost, lunch och middag serverades i Idre Fjälls restaurang, så vi hade det väldigt bekvämt och bra under veckan. Fokus kunde i stället läggas på träningar och ungdomarna.
Från Sörmland var vi ett gäng på 20 ungdomar och ledare som fördelade oss på tre lägenheter. Fyra D16- tjejer bodde i en lägenhet, sex ledare i en annan och det mest spännande, tio H14-killar i en egen lägenhet! Några av killarna var själva lite skeptiska hur det skulle gå med ordningen. ”Det kommer att bli kaos” uttryckte någon innan. Visst kanske det var bra att det fanns en dörr mellan denna lägenhet och ledarlägenheten, men vi ledare och kanske mest i egenskap av föräldrar var vi djupt imponerade över vilket ansvar ynglingarna tog under veckan, över träningar, sov- och mattider, hålla ordning på prylar osv. Smol-killarna lyckades tränga ihop sig 5 pers i ett litet sovrum med två våningssängar. Imponerande hur de lyckades få plats med sina saker, hålla ordning på sina prylar och andas på natten.
På söndagen när vi anlände var ingen träning inplanerad, men Ivar hade packat med basketbollen så det blev ett långt pass basket på kvällen.
Senare på kvällen samlades alla ca 500 lägerdeltagare och delades in i lag. De skulle utföra så många uppdrag som möjligt för att samla poäng. En hög poäng innebar tidigare start på Äventyrsdagen senare i veckan. Tyvärr fick en klubbmedlem vända hem redan innan första träningspasset pga sjukdom. Trist och förargligt.
Under måndagen blev det två tuffa pass. Efter frukost gav vi oss alla upp på Städjan. Det var viktigt att alla skulle vandra och inte springa upp för att ha krafter kvar hela dagen. Skönt att veta när vi blev omsprungna av andra orienterare som kämpade i solvärmen. Alla nådde toppen och blev fotograferade. Sen var det bara att ta några klunkar vatten och ladda för Downhill-Ol. På vägen ner fanns 15 kontroller i tre olika terrängtyper, kalfjäll, trädgräns och skog som var och en kräver sitt sätt att orientera. Att hålla riktningen med hjälp av kompassen var något som präntades in under hela veckan.
Ivar och Knut släcker törsten i en fjällbäck.
På eftermiddagen var det Myrstacks-Ol, med myrgångar (korridorer) som skulle följas noggrant genom att studera detaljerna på kartan. Inte så enkelt när en stor del av kartan är blank, men ungdomarna löste det bra.
Efter en varm dag skulle det sitta fint med ett bad i Idresjön. På väg nerför berget öppnade sig himlen i en störtskur. Som tur var vände fjällvädret snabbt och skuren var över lagom till doppet, även om många hade hunnit ångra sig vid det laget.
Två intensiva orienteringspass knäckte inte de unga som hann med en basketmatch efter lunchen samt fotbollsmatch efter middagen.
Vi ledare var lite bekymrade över hur killarna från de tre olika klubbarna skulle lära känna varandra och våga bjuda in till umgänge. Någon ledare trodde att det skulle nog krävas ett Playstation för det, men så fel vi hade. Några minuter senare var alla killarna samlade på fotbollsplanen och sen hängde de ihop hela veckan i fotboll, basket, bowling, Among Us och otaliga bad med vattenrutschkaneåkning.
Redan på måndagen hade vi avverkat en hel del distans och höjd, men den verkliga långdistansdagen var på tisdagen. På förmiddagen övades kurvbild på en karta där det nästan bara fanns brunt och vitt med vissa inlag av blått.
Under eftermiddagen åkte vi upp till kalfjället för ett långpass där ett flertal av ungdomarna sprang helt själva för första gången på fjället. De tuffa ungdomarna höll riktningen galant.
Sörmlandsungdomarna testar fjällorientering.
På onsdagen var det Äventyrsdag där ungdomarna tillsammans med sitt lag skulle ta så många kontroller som möjligt på två timmar. På en del kontroller skulle uppdrag utföras som att fylla en PET-flaska med vatten från bäcken så snabbt som möjligt eller bygga ett stentorn i en viss höjd.
Äventyrsdag med poänguppdrag.
Efter lunch var det ol-träning i form av solo-stafett. Några passade på att vila och Hammar-Haglunds lånade mountainbikecyklar och testade mtb-orientering för första gången. En väldigt rolig orienteringsvariant tyckte vi alla även om det var ovant att hinna läsa och passa kartan i farten.
Nyfrälst.
På kvällen blev det glasskalas och födelsedagsfirande av Thea från OK Tor som fyllde 16 år.
Torsdagen var den sista träningsdagen som startade med orienteringsträningen fyra hörn. Med utgångspunkt från parkeringen på Nipfjället kunde man testa flera korta banor på såväl kalfjäll som skog.
Dagen avslutades med Rikslägermästerskap då lagen återsamlades för en stafett. Hela laget startade samtidigt, men alla gav sig ut på olika banor. En av sträckorna hade endast en kontroll, men högst upp i slalombacken, några andra sträckor var mosse, stig, vegetation och kartminne.
På kvällen blev det prisutdelning och avslutning av lägret i solskenet nere på Idre fjälls torg. Ossian blev en vinnare med sitt lag på Äventyrsdagen i HD14.
För de flesta av deltagarna blev det en mycket lyckad och lärorik vecka. Inga skador på träningarna som gick i stenrik terräng med stukningsrisk. En sjuk i början, en halvsjuk i mitten och en i slutet samt en knivskada (när frukostbrödet skulle skäras upp) samt en hel del skavsår, annars gick det som på räls. Vi längtar redan till nästa års Riskläger, förlåt Riksläger.
Tack Pia Hammar för reportage och bilder.