Rapport från Rikslägret 13-16 i Idre

  • 6 jul 2024

image: Rapport från Rikslägret 13-16 i Idre

En gång varje år i slutet av juni arrangeras ett Riksläger i orientering för 13-16-åringar från hela landet. Varje distrikt bor gemensamt och ordnar med sina egna träningar utifrån  träningar som Rikslägrets ansvariga tagit fram. Från SMOL hade 7 ungdomar (Noah, Gösta, Alexander, Sixten, Agnes, Ester, Ebba) och 2 vuxna ledare (Johan och Daniel) anmält sig, för övrigt flest deltagare av Sörmlands klubbar, som vanligt de senaste 3 åren.

Det här året hade jag (även kallad Daniel) tagit ansvaret som ny i SOFs 13-20-kommitté att ordna med gemensam resa för Sörmlands olika klubbar.

Söndag 23/6
Efter en samling vid SMOL-gården, dit även 4 Gnestabor hade tagit sig, begav sig 2 minibussar med 13 ungdomar och 2 ledare norrut strax efter 09.30.
En timme tidigare någonstans i Nyköping hade även 2 minibussar med 11 ungdomar och 5 ledare rullat norrut med ett stopp i Södertälje för att hämta upp ytterligare 2.
Jag och Per Öberg i OK Hällen hade innan bestämt att vi alla skulle träffas i Vikarbyn norr om Rättvik för lunch runt kl 13. En detalj jag missat var att de skulle stanna vid en badplats och äta sin medhavda matlåda. Det löste vi såklart genom att först stanna vid Coop i Falun och rensa hela salladsbaren framför näsan på överrumplade dalmasar. Där anslöt även Hanna som skulle delta på junior/senior-lägret tillsammans med Kajsa och Lovisa. En rapport från det lägret kommer säkert också!


Rensning av salladsbaren på Coop i Falun

Efter ett glass-stopp i Älvdalen för min buss var vi framme i Idre strax före 17. Glass-stoppet visade sig vara ett genidrag från min sida då båda Nyköpingsbussarna hade hunnit hämta ut kartpåsar och nycklar till vårat boende när vi kom fram. Johan hade också hunnit släppa av juniortjejerna till deras boende som sen fick klara sig på egen hand.
På plats i Idre fanns redan även Elias från OK Hällen, Emil och Isak från Eskilstuna samt Ester.

En boendefördelning hade jag förberett innan för att slippa handgemäng redan från första minuten. Jag, Johan och Larssa Magnell från KOK hade ingen plats i de modernare lägenheterna utan vi promenerade snällt 250 meter ner för en slänt och över en skidbacke för att komma till våran stuga från troligen slutet av 80-talet. Johan hade redan förvarnat om att han behövde ett eget rum att snarka fritt i så det blev jag och Larssa som fick dela på en våningssäng.

Kl 19.30 var det dags för invigning i sporthallen och efter det träffades vi 7 ledare från Sörmland i våran stuga för att gå igenom inför veckans träningar och framförallt måndagen. Johan som ju gärna tar ansvar för det mesta deklarerade redan från första dagen att, citat på gotländska ”-Jag är bara chaufföör”. Hur det blev med det tror jag de flesta som känner Johan vet hur det slutade, men han fortsatte ändå envist att påpeka det under hela veckan.

Första natten med en ny rumskompis är alltid lite spännande om det ska bli en snarknatt eller inte, Larssa deklarerade att han minsann inte snarkar, om han inte är täppt. Det visade sig att luften i rummet inte var av bästa kvalité så det blev inte bästa sömnen den natten. Till nätterna efter plockade jag med mig en skoho upp i sängen för att enkelt kunna peta vid minsta snarkning, det fungerade utmärkt!

Måndag 24/6
Dagen började med frukost 07.00, sen samling 8.15 för genomgång inför Jubileumsracet-medel, normalt brukar det bara vara träningar under lägret men eftersom Idrefjäll-veckan fyllde 50 år bjöd Idrefjällens OK in alla Riksläger-deltagare att delta utan extra kostnad.
Start och mål var beläget uppe på Gränjåsvålen vid Idre Fjäll så redan där fick alla känna på att backarna inte är att leka med. Men fin utsikt fick vi från både start, mål och alla kontroller.


Ebba stämplar vid en kontroll på Jubileumsracet

Efter lunchbuffén 11.30 så hann vi med lite vila innan det var dags för lägrets första träning. Nu packade vi in oss i minibussarna och åkte till strax väster om Idre fjäll, träningen kallades för SUUP, nämligen Skrå, Uppför, Utför, Plant, där utmaningen både var att hålla höjd, ta kontroller uppför utan att stanna för tidigt, utför med bättre överblick men även här hålla riktning och ha koll på avståndet samt det plana där riktningen verkligen var viktig eftersom det inte heller knappt fanns några detaljer att läsa in sig på.


Vy över Idre fjäll från SUUP-träningen

Efter middagen kl 17 var det lite ledigt, vi ledare förberedde kartor inför tisdagen.

Tisdag 25/6
Frukost 7.30 och samling 9 för avfärd till Mass-start / Stjärn-OL.

På denna träning fick alla välja om de ville träna mass-start med gafflade banor, eller stjärn-ol, båda träningarna låg längs samma parkeringsväg så det passade bra. De flesta valde mass-start men några, bla Ester, Ebba och Agnes valde stjärn-ol vilket de klarade riktigt bra utan hjälp.

Efter lunch var dags för träning igen. På veckans varmaste dag (ca 28+) råkade vi ha planerat in fjäll-ol, perfekt väder men något för varmt. Vi ledare hade kvällen innan diskuterat hur vi kunde få ut vatten på fjället, det löste sig genom att några tog dunkar och flaskor och begav sig strax före alla andra startade till en gemensam kontroll mitt på fjället. Johan hade ordnat 30 gratismuggar, fråga mig inte hur bara.


Vätskestation i en grop på fjället

På kvällen var det föreläsning av Vilma von Krusenstierna och frågestund där även August Mollén svarade på frågor. Väldigt intressant att höra, mest intressant var kanske dock vilka sorts chips August äter efter en träning, eller vilket rekord han hade på 10 km som 12-åring (35 min..).

Och sist men inte minst den här dagen hade vi livelox-genomgång vid 21.30 på kvällen då även Peter Öberg från OK Hällen gick igenom en analys han gjort på fm-passet (liknande han gör till landslaget). Uppmaningen var att öva mer att hålla på riktningen, även om man ser någon detalj som man kanske tolkar som en hjälpkurvehöjd ska man inte bara rusa dit utan om man håller riktningen är det den som gäller.


Livelox-genomgång och analys av dagens träningar

Onsdag 26/6
Frukost 08.00 och sen samling 8.45 för att gå ca 1 km till starten för aktivitetsdagen. På aktivitetsdagen är lag ihopsatta med ungdomar från olika distrikt och de gör uppdrag för att samla poäng. Till kvällens final tog sig ett lag med en deltagare från Sörmland (Elvira från NOK).

Vi vuxna hjälpte antingen till vid en uppdrags-station eller som jag tog ryggläge i soffan i stugan, det tyckte jag att jag var förtjänt.


Start för aktivitetsdagen

Aktivitetsdagen var slut kl 14, de sista var tillbaka 14.40 i lägenheterna. För att hinna få in ett besök upp på Städjan var detta enda tiden så kl 15 hade vi samling igen för att åka till Städjanparkeringen. Klart man vill upp på Städjan sa de flesta och följde med.
Vissa sprang upp och några tog lite längre tid på sig, Ebba hade inte så bråttom men hade varit extra smart och tagit med sig ett paket mozarella! (och såklart en sax för att klippa upp det med).

Väl hemma igen var det middag och direkt efter det traditionsenlig bowling, några nöjde inte sig med det utan tog en minigolf-runda också medans andra badade.


Discobowling

Torsdag 27/6
Efter lite sovmorgon packade vi alla in oss i bussarna igen, nu skulle det tränas på Blått och brunt. Kvällen innan hade vi förberett en startlista med skuggschema för att alla skulle hinna få skuggning. Det flöt på väldigt bra för det mesta, kul att få skugga några andra ungdomar och säkert även kul för ungdomarna att få någon annan än klubbens ledare som skugga. Alexander som verkligen taggat till på orientering gjorde en väldigt bra träning där han såg ut att ha snappat upp orden om riktning och kartkontakt.

Efter lunch var det dags för veckans sista pass för de flesta, vi började med en promenad till andra sidan Gränjåsvålen där starten för årets Rikslägermästerskap var beläget. Det var olika klasser där även ledarna fick vara med, tex siamesiska tvillingar, lika som bär, eller bara en vanlig bana som kallades Riksläger-VM.


På väg till Rikslägermästerskapet


Agnes och Ester valde klassen Siamesiska tvillingar

Efter mat i magarna igen var det dags för avslutningsceremoni med prisutdelningar, Sörmland hade två pristagare men ingen från SMOL i år.

Som avslutning på veckan var det Glassmila för de av ungdomarna som verkligen gillar att äta mycket glass på tid. Jag var nöjd att Noah valde att avstå, det var många som inte såg ut att vilja äta glass på länge efteråt.

Fredag 28/6
Efter en tidig frukost packade vi i oss i bussarna för hemfärd, jag fick med mig Gnesta-ungdomarna plus Noah och Ebba. Det var inga problem att hålla sig vaken, några hade troligen inte tagit ut sig tillräckligt under veckan eller så hade de mycket vältränade käkmuskler.

Summeringen av veckan är att det som vanligt var fullt ös med bra träningar, mat, analyser, förberedelser, tider att passa och också väldigt kul. Speciellt kul att se när ungdomarna får nya kompisar och får upptäcka att orientering är mycket mer och roligare än bara klubbträningar en dag i veckan.
Och sist men inte minst, att en skoho är bra att ha när någon snarkar i sängen under.