SM-guld till Magnus och SM-silver i stafett

  • 6 okt 2024

image: SM-guld till Magnus och SM-silver i stafett

En intensiv PreO-helg är till ända med både stort deltagande från och stora framgångar för SMOL. SM-guld  på natt-SM i PreO för Magnus Sterner och SM-silver i PreO-stafett för SMOL genom Jan-Erik Andersson, Leif Eriksson och Magnus Sterner.

Fredag kväll den 4 oktober avgjordes natt-SM i PreO i Västerås med 5 deltagare från SMOL. Magnus Sterner såg fram emot sin favoritdistans och målbilden var ett guld efter tidigare 3 silver och 1 brons på natten. Och äntligen fick Magnus till det. Lite stolpe in på några kontroller gjorde att han var ensam om endast ett fel på banan. Det blev ett efterlängtat guld. Leif Eriksson tog en hedrande sjätteplats medan Jan-Erik Andersson och döttrarna Nathalie och Wilma placerade sig längre ner i resultatlistan men extra kul att tjejerna antog utmaningen i mörkret.

Leif Eriksson blev distriktmästare i Sörmland före Kristina Fors OK Grip och Karin Bödecs Vingåkers OK.

På lördagen var det så dags för PreO-tävling i Köping. Det gällde även som DM för 4 olika distrikt varav Sörmland var ett. SMOL hade hela 9 deltagare till start varav 4 debutanter. Magnus hade haft genomgång vid SMOL-gården på torsdagen för de två kartintresserade ungdomarna Aron Falk och Dag Söderholm. De två samt Jakob Sterner tävlade i B-klassen och de var alla duktiga. Den drygt 70 personer stora A-klassen vanns av Sverigeettan Anders Höije från Göteborg som var ensam om att ha alla rätt på banans 21 kontroller. Leif blev sjua och bästa Sörmlänning vilket belönades med en DM-plakett. Magnus, Jan-Erik och Linda var längre ner i resultatlistan. Även mamma och pappa Söderholm provade PreO för första gången genom att gå en Öppen bana (samma som A).

Helgen avslutades med stafett-SM i PreO också i Köping men på en annan karta än på lördagen. SMOL har varit nära medalj genom fjärdeplatser vid ett par tillfällen tidigare men PreO är de små marginalernas sport så det gäller att ha marginalerna på sin sida. Det hade SMOL i år. Jan-Erik tog hand om startsträckan men grämde sig över den enda kontrollmissen han gjorde på sin sträcka. Det var dock ett riktigt bra resultat då bara en person bland alla tävlande lyckades gå sin bana felfritt. Magnus tog hand om sträcka två och kom in med två fel samt en missad kontroll på den separata tidkontrollen där man skulle lösa tre kontroller på tid. Då även Jan-Erik hade en missad tidkontroll blev det en nervös väntan på Leif på sistasträckan. Leif utnyttjade den tid han hade tillgodo så till slut var det bara han och förhandsfavoriterna FK Göingarna kvar i skogen. Leif kommer in med tre fel på banan och det gör Skåningarna också. Guldet blir omöjligt att nå men med en bra genomförd tidkontroll kan det bli medalj men lika gärna en snöplig fjärdeplats. Leif är dock säkerheten själv på tidkontrollen och löser alla tre kontroller snabbt. Det resulterar i ett silver till SMOL. Grattis grabbar! Nämnas kan att alla medaljer gick till Sörmland genom guld till Vingåker och brons till våra vänner i OK Grip.